Flera frihetsberövade efter protester mot polska antiabort-lagar

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals människor gick ut på gatorna i Polen på torsdagskvällen för att protestera mot strängare abortlagar. I går blev det ännu svårare för polska kvinnor att göra laglig abort efter nytt beslut i författningsdomstolen.

Fjorton demonstranter har frihetsberövats i Warszawa, säger en talesperson för polisen. Detta efter gårdagens protester mot Polens så gott som totala abortförbud.

Människor samlades över hela landet på torsdagskvällen efter att författningsdomstolen slagit fast att abort av foster med allvarliga skador strider mot konstitutionen. Allvarliga fosterskador är det vanligaste av få giltiga skäl till en laglig abort i landet.

– Det är ett förödande beslut som kommer förstöra livet för många kvinnor och många familjer. Det kommer tvinga de fattiga att föda barn mot deras vilja. Barnen kommer inte ha någon chans att överleva, eller leva självständigt eller så kommer de dö kort efter födseln, säger juristen Kamila Ferenc till nyhetsbyrån Reuters.

Marscherade till politikers hus

Hundratals demonstranter marscherade mot regeringspartiet Lag och ordnings ledare Jaroslaw Kaczynskis hem, där polisen blockerade vägen för dem. Demonstranterna bar munskydd i enlighet med Polens coronarestriktioner men bröt mot förbudet för stora folksamlingar och 35 personer bötfälldes, rapporterar Reuters.

Polisen använde tårgas när demonstranterna kastade sten och försökte ta sig fram till huset. Mindre protester ägde samtidigt rum i Krakow, Lodz och Szczecin.

– Det är galet att sådana här kontroversiella beslut tas när hela samhället lever i rädsla för pandemin och är rädda att gå ut på gatorna, säger en av demonstranterna, Marianna Dobkowska, till Reuters.

”En sorglig dag för kvinnors rättigheter”

98 procent av alla aborter som görs i Polen görs på grund av allvarliga fosterskador. Nu kan kvinnor göra abort lagligt endast om de blivit våldtagna, när det handlar om incest eller om moderns hälsa står på spel.

Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Dunja Mijatovic säger att det är ”en sorglig dag för kvinnors rättigheter”.

”Att ta bort grunden för nästan alla lagliga aborter i Polen är detsamma som ett förbud och strider mot mänskliga rättigheter. Dagens beslut betyder olagliga aborter eller utlandsaborter för dem som har råd och ännu större problem för alla andra”, skriver hon i en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.