(MP): Vindkraften skapar framtidens jobb

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet arbetar för 100% förnybar energi utan kärnkraft.  Vi har därför en generellt sett positiv hållning till utvecklingen av vindkraften i Skåne.

Vindkraften är viktig för Sveriges energiomställning och den måste utvecklas för att Skånes och Sveriges klimatmål ska nås. Kärnkraften måste avvecklas och nya hållbara alternativ måste få plats. Vindkraften skapar framtidens jobb och teknikutveckling som Skåne så väl behöver.

Med tanke på att Skåne ligger i ett elområde som missgynnar de skånska elkonsumenterna prismässigt måste Skåne öka den egna elproduktionen, här spelar vindkraften en stor roll.

Investeringar i vindkraft ska ses på lång sikt. Det nuvarande låga elpriset kan inte tas som intäkt för investeringarna varit för stora. Teknikutvecklingen går dessutom fort och uttaget av effekt ökar stadigt på varje installerat vindkraftsverk.

Skåne är tättbefolkat och det är därför viktigt att bevarandet av naturvärden kan samexistera med behovet av ny elkraft. Vindkraften som industrigren och energikälla har inget att vinna på att ta konfliker med närsamhället.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.