Elizabeth Bennets vardagsklänning, Mr Darcys bröllopskläder och Elizabeths Elliots röda sidenklänning. Alla kläder från olika filmatiseringar av Jane Austens böcker Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Mr Darcy kommer till Lund

Uppdaterad
Publicerad

Hon gifte sig aldrig själv, men hennes böcker om kärlek har stått sig genom århundraden. Från och med april står evigt älskade Jane Austen i centrum på Kulturen i Lund.

Jane Austen skrev bara sex fullbordade romaner och en kort brevnovella. Trots att hennes böcker utspelar sig runt sekelskiftet 1800 som känns de hela tiden moderna och angelägna – och de läses av ständigt nya generationer.

En sak som bidragit till hennes popularitet är de ständiga filmatiseringarna och tv-serierna. Och det är där som Kulturen i Lund gör sitt avstamp. I sin nya utställning ”A sense of Jane Austen – dräkt och historia” visas kläder som skapats till filmer och tv. Här finns bland annat bröllopskläderna Colin Firth bar när hans Mr Darcy till slut fick sin Lizzie. Här finns också en klänning Jennefer Ehle som spelade Elizabeth Bennet i samma filmatisering av BBC från 1995, plus flera andra plagg.

För alla sinnen

– Att med glimten i ögat få träda in i Jane Austens värld och möta hennes ikononiska karaktärer har varit som att frossa i en pralinask, säger Anna Sanfridsson som är konservator på Kulturen.

I utställningen har man byggt upp scenografier som påminner om filmkulisser. Och det ska bli en upplevelse för många sinnen. Här finns dofter, musik, röster och andra ljud. Och allt blir inte bara vackra kläder och blank yta. I Jane Austens böcker finns både humor och ironi och hon beskriver ett samhälle där kvinnor är ekonomiskt utsatta, även de som är priviligierade. Därför blir det teman som Kvinnor & egendom. Fostran & färdigheter, Baler & skandaler och Visiter &ritualer. Det kommer också att bli ett par föredrag om Jane Austens värld under april.

Utställningen A sense of Jane Austen invigs 7 april och finns kvar på Kulturen till 2 september.

Böcker av Jane Austen

Förnuft och känsla

Stolthet och fördom

Mansfield Park

Emma

Northanger Abbey

Övertalning

Lady Susan (brevroman)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.