Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barn- och ungdomspsykiatern Björn Lundin har deltagit i utredningen kring barnen från Lund. I klippet berättar han om Münchhausen by proxy och vad som sticker ut med fallet. Foto: Truls Wallin/SVT Grafik

Münchhausen by proxy: Syskonpar hölls isolerade i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Två syskon i Lund hölls isolerade från omvärlden, utsattes för medicinska ingrepp och blev lurade att tro att de var sjuka utan att det fanns några medicinska bevis. Barn- och ungdomspsykiatern Björn Lundin anser att det är ett tydligt fall av barnmisshandel genom förfalskning av symptom, även kallat Münchhausen by proxy.

Barnen, som i dag är i tonåren, har sedan tidig ålder haft omfattande kontakter med sjukvården samtidigt som de hållits isolerade från samhället och inte gått i skolan ordentligt. Det hela avslöjades först av Sydsvenskan.

Det yngre av barnen ska även enligt utredningar som SVT Nyheter Skåne tagit del av ha utsatts för flera operationer där det i de allra flesta fall saknats någon medicinsk grund för detta.

– Det som sticker ut är att det pågått så länge, säger barn- och ungdomspsykiatern Björn Lundin, som själv varit involverad i utredningen.

Orosanmälan från sjukhuset

Under 2023 gjorde sjukvården en orosanmälan kring barnen och de omhändertogs senare av kommunen. Efter att ha separerats från sina föräldrar har deras mående förbättrats rejält.

Enligt en utredning så visar föräldrarna ingen insikt kring vad som hänt och beskrivs som att de inte är mottagliga för förändring.

Münchhausen by proxy inte en diagnos

Han menar att förvirring kring begreppet Münchhausen by proxy gör att dessa fall komplicerade. Många tror att det är en diagnos medan det egentligen rör sig om ett brott, barnmisshandel.

– Vi som arbetar inom fältet har försökt ge det ett namn som bättre beskriver vad det är, vi har landat i ”Barnmisshandel via förfalskning av symptom”, säger Björn Lundin.

Polisundersökning nedlagd

Polisen har både hunnit inleda och lägga ner en förundersökning om barnmisshandel efter att myndigheterna gjort en anmälan.

– Det har gjorts en omfattande polisutredning, men jag bedömde att vi inte hade tillräcklig bevisning, säger åklagare Love Lundin till Sydsvenskan.

Något som inte förvånar Björn Lundin.

– Det juridiska systemet har inte tagit till sig vad barnmisshandel genom förfalskning av symptom är. Man kan inte bara se på enskilda händelser, utan helheten, säger han.

I klippet svarar Björn Lundin på fler frågor om fallet och Münchausen by proxy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.