Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se överläkare Nils Hamnerius på Sus berätta om hudbesvär som munskydd skapar för sjukvårdpersonalen och tipsa om behandling. Foto: Firas Razak

Munskydd bakom ökade hudproblem inom vården

Publicerad

Under pandemin har munskydd blivit vardag för dem som jobbar inom vården, något som kan leda till hudbesvär i ansiktet. Många timmars användande av munskydd gör att personal kan få olika typer av ansiktsirritation.

På yrkes- och miljödermatologiska mottagningen vid Skånes universitetssjukhus märker man att det har skett en tydlig ökning av drabbad personal.

– Om vi går fem-tio år tillbaka så har vi haft en eller två som sökt hjälp varje år för den typen av besvär, men från december 2020 och framåt har vi hunnit undersöka trettiotal medarbetare, säger överläkare Nils Hamnerius.

Skavsår och utslag

Ökningen kan bero på att man har börjat använda munskydd mycket mera sammanhängande hela dagen så att ansiktshuden aldrig får vila.

– Vi har sett skavsår över näsan eller bakom öronen, eksemliknande och akneliknande utslag i ansiktet, säger Nils Hamnerius.

Vad ska man ta till för åtgärder när man få sådana besvär?

– Försök att utnyttja möjligheterna att ta av munskydd under pauserna några gångar under arbetsdagen och stötta huden genom att smörja den med neutral oparfymerad hudkräm både morgon och kväll, säger Nils Hamnerius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer