Sen tidigare väljer en del passagerare att bära munskydd på Kastrup Men nu måste alla göra det. Foto: Johan Nilsson/TT

Munskydd krävs på danska flygplatser

Uppdaterad
Publicerad

Danmark inför krav på munskydd på alla sina flygplatser. Den som ska flyga från till exempel Kastrup och inte bär mask får inte boarda planet.

Hittills har flygen från Danmark bara tillåtits ha passagerare på vartannat säte. Nu ändras reglerna. Folk får sitta tätare, i gengäld måste alla bära munskydd från det att man kliver in på flygplatsen tills man lämnar terminalen på destinationen.

– Har man inte munskydd får man inte böter, men man får inte gå ombord på planet, säger Danmarks transportminister Benny Engelbrecht till danska TV2 Lorry.

Enligt ministern så har munskydden en liten effekt.

– Men det är dock en effekt. Vi har en pragmatisk hållning till det här och precis som tidigare så ska man inte ut och flyga om man har symptom eller känner sig dålig. Man ska inte heller vända sig mot varandra när man sitter tätt på planet, säger han.

Kommer finnas automater

Johnnie Müller, som är säkerhetschef på Kastrup, säger till TV 2 Lorry att det kommer att finnas automater på flygplatserna där man kan köpa munskydd.

Med de nya riktlinjerna följer Danmark rekommendationerna från den europeiska luftfartsmyndigheten Easa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer