Långa köer i Nyhamnen i Malmö inför Justin Biebers konsert. Big Slap blev en succé både när det gäller publikantal och ekonomi. Foto: SVT

Musikfestivalen Big Slap ekonomisk succé för Malmö stad

Publicerad

Musikfestivalen Big Slap i Malmö blev den succé som arrangörerna och Malmö stad hoppades på. När festivalen summeras, visar det sig att festivalen totalt omsatte 137 miljoner kronor – vilket gav Malmö stad 13 gånger pengarna, enligt ett pressmeddelande.

Big Slap-festivalen i augusti hade en publik på 55 000 besökare, och av dessa har mer än 2 000 personer svarat på frågor från ett undersökningsföretag.

Två av tre besökare var i Malmö för första gången, och majoriteten av dem har bott på hotell. De mest avlägsna kom från USA och Förenade Arabemiraten. 

Begreppet turistekonomisk omsättning beräknas på den konsumtion av varor och tjänster som turisterna gör när de besöker en ort. Förutom festivalen har Big Slap-besökarna gått på restaurang och caféer, tagit del av Malmös nattliv och ägnat sig åt shopping. 

137 miljoner kronor

Totalt har 137 miljoner kronor omsatts. Det innebär att Malmö stads stöd till Big Slap, på en miljon kronor, gav 13,70 kronor tillbaka för varje investerad krona.

– Det är extremt kul att få se vad vi som stad kan skapa ihop. Big Slap är och har alltid varit Malmös event och att få svart på vitt vad vi kan generera under denna helgen för vår stad värmer i hjärtat, säger Big Slap-grundaren Ali Eftekhari i pressmeddelandet. 

Kommunalråd nöjd

Kommunalrådet Andreas Schönström (S), med ansvar för teknik och service, är också nöjd. 

– Det är otroligt kul att Nyhamnen har fått en sådan rivstart som stadens nya arrangemangsplats. Här har Malmöbor och besökare kunnat se världsartister som de annars måste ta sig till andra städer eller länder för att uppleva. Det är stort och öppnar upp för många fantastiska evenemang i framtiden.

Så här var kommunens och arrangörernas förväntningar inför festivalen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.