Foto: SVT/Bernard Mikulic

Här är samlingspunkten för Malmös gourmandgnagare

Uppdaterad
Publicerad

En delikatessbutik och en restaurang för möss har öppnat i Malmö. Många förbipasserande har under dagen stannat upp och tittat på de naturtrogna detaljerna på marknivå.

En fransk nötbutik och italiensk restaurang i miniatyr har öppnat på Bergsgatan i Malmö.

– Förhoppningsvis fyller vi en lucka i ett utbud som efterfrågats av Malmös gourmandgnagare, skriver Anonymouse som ligger bakom verket i ett mejl till SVT.

Tittar man närmare in i nötbutiken ”Noix de Vie” syns ett lager med nötter från olika delar av världen med minimala prislappar. På dörren till restaurangen ” Il Topolino” finns en liten meny. Restaurangen serverar kex och ostar från Italien, Franrike och Schweiz.

Fasaden på Il Topolino Foto: SVT/Bernard Mikulic

”Il Topolino” betyder Musse Pigg på italienska. För den som vill sitta ute finns det en liten uteservering, och i sann Malmöanda har en mus tagit cykeln till restaurangen.

– Vi tycker att det är härligt att tänka sig en värld där möss och människor lever parallellt, men i periferin av varandra, så det vi vill förmedla är lite glädje till förbipasserande, uppger Anonymouse.

Restaurangen och butiken i Malmö Foto: SVT/Bernard Mikulic

Både restaurangen och nötbutiken har en enorm detaljrikedom i sin utsmyckning och det har legat mycket planering bakom.

– Vi påbörjade det här i mars och har arbetat med det periodvis sen dess. Det har sågats, betsats, skurits, limmats och målats. I ett tidigt skede anställde vi även ett par tvivelaktiga marsvin som konstruktörer men efter att valvväggarna kollapsat bestämde vi oss för att själv är bästa mus, uppger Anonymouse.

Hur länge hoppas ni att det är kvar?

– Vi ger det några dagar, men förhoppningsvis känner människorna att det är roligare att det får stå kvar än att sparka in det.

Mushörnan har blivit populär Foto: SVT/Bernard Mikulic

Många förbipasserande stannade upp under dagen för att se verket. Skaparna vill vara anonyma, men än har malmöborna inte sett det sista av dem. För det kan bli fler offentliga verk.

– Det är ambitionen, skriver Anonymouse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.