Mycket arbete hos Veolia före återstart

Uppdaterad
Publicerad

På Veolias kontor i Malmö pågår nu febril aktivitetet för att allt ska kunna återgå till det normala efter veckor av undantagstillstånd.

-Vi förberedde oss redan igårkväll när vi fick det positiva beskedet att trafiken drar igång igen. Nu har alla resurser satts in för att vi ska kunna dra igång trafiken, säger Jens Holm, enhetschef på Veolia i Malmö.

Efter lunch idag ska det första Öresundståget mot Göteborg rulla ut från stationen i Malmö. Efter det väntas sedan övrig trafik haka på falla in i gängse rutiner.

Tågstrejk i Sydsverige

– Nu handlar det först om att se till att alla tåg kommer till rätt utgångslägen och att personalen hamnar rätt. Vi kan ju till exempel inte skicka upp ett tåg till Hässleholm om vi inte vet att det finns personal där och tar emot, säger Jens Holm.

Men flera störningar väntas ändå kunna uppstå under det kommande dygnet.

– Vi kör med grundbemanning så här i början. Skulle vi få något sjukdomsfall i personalen eller liknande kan det bli svårt att täcka det så här i uppstarten, säger Jens Holm.

Synka med Danmark

Dessutom måste samarbetet med Danmark återupprättas. Fram tills att så gjorts är det slutstation Malmö som gäller för samtliga Öresundståg.

– Vi måste synka ihop oss med de danska tågen för att trafiken över bron ska kunna öppna igen, säger Jens Holm.

Men klockan 4 imorgon bitti är planen att allt ska rulla på utan problem. Och enligt Jens Holm kan resenärerna nu planera sina midsommarresor utan oro.

–  Ja, det tycker jag. Alla är på tå nu för att komma igång så fort som möjligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrejk i Sydsverige

Mer i ämnet