Foto: Drago Prvulovic / TT

Mycket ovanlig polistaktik

Uppdaterad
Publicerad

Att skicka in polisryttare för att skingra en folksamling på det sätt som skedde i lördags är mycket ovanligt.

– Det är väl första gången man kan se det här uppträdandet. Det vi ser på bilderna, att man rider över personer, tillhör inte vanligheterna, säger Per Engström, chef för enheten ordning och säkerhet på Rikspolisstyrelsen.

Polisen har rätt att använda våldsamma metoder om en folksamling inte skingrar sig trots uppmaningar eller går till attack mot polisen. Och att använda hästar för så kallad splittring är en av möjligheterna.

Tumult vid demonstration

Engström vill inte bedöma om Malmöpolisen gjorde rätt eller fel, men tycker att det är viktigt att händelsen utreds.

– Det är ju alltid ett misslyckande när polisen skadar någon eller när polisen skadas.

Insatsen har anmälts till åklagare.

– Därför kan jag inte kommentera saken närmare, annat än att det finns utvecklade metoder för hur och när man kan använda rytteriet för att skingra en folkmassa, till exempel om det håller på att urarta till våldsamt upplopp, säger Jarborg Eriksson.

”Förödande för förtroendet”

Stefan Holgersson, polisforskare på Linköpings universitet, ser ett mönster i polisens reaktion när det har förekommit våld under en insats.

– Man upprättar helt enkelt en intern polisanmälan mot sig själv, och förklarar därefter att man inget kan säga eftersom det pågår en polisutredning. Efter ett tag läggs utredningen ned och allt rinner ut i sanden. Det har åtminstone historiskt varit ”strategi 1A”.

– Sedan pekar polisen på den nedlagda undersökningen som argument att inget fel har begåtts.

Holgersson vill inte kommentera händelserna i Limhamn eftersom han enbart kunnat följa nyhetsmediernas rapporter därifrån. Men han säger att det är mycket olyckligt att polisen gått ut med felaktig information om vilka hotbilder som rådde.

– Det är förödande för folks förtroende för ordningsmakten.

Enligt kommenderingschefen i Malmö finns det ”utvecklade metoder” för hur ridande poliser kan sättas in för att skingra en folkmassa.

Stefan Holgersson:

-Var då? Efter Göteborgskravallerna 2001 utarbetades en särskild polistaktik (SPT) för större folksamlingar och demonstrationer, där risken för våld är särskilt stor. Såvitt jag vet talas det där varken om hundar eller hästar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tumult vid demonstration

Mer i ämnet