Polisinformatör Ewa-Gun Westford vädjar till frivlligorganisationerna att ta ett steg tillbaka. Foto: SVT

30 poliser kommenderas till Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 30 poliser från hela landet har omedelbart kommenderats till Malmö för att hjälpa till att hantera det stora antalet asylsökande som kommer över gränsen.

Polisernas huvuduppgift är att stötta Migrationsverket vid mottagandet av de asylsökande. De ska också upprätthålla ordning och säkerhet på de platser dit asylsökande kommer och genomföra utlänningskontroller, skriver polisen i ett nyhetsmeddelande.

Samtidigt avråder polisen i Skåne allmänheten och frivilligorganisationer från att på egen hand transportera papperslösa över gränsen eller inom landet.

– Frivilligorganisationerna måste låta myndigheterna sköta detta, säger polisens pressinformatör, Ewa-Gun Westford.

Flera gripna

Polisen i Skåne har gripit 21 personer misstänkta för människosmuggling den senaste tiden.

Det är som huvudregel olagligt att som privatperson hjälpa någon att olovligen ta sig in i landet eller att passera genom det. Det är också olagligt att hjälpa en papperslös att gömma sig, men bara om det görs i vinstsyfte.

– Det handlar om 21 personer i 14 ärenden, men jag vill inte berätta deras nationalitet. De här fallen rör inte barn, så vitt jag vet, säger Ewa-Gun Westford.

Ensamkommande barn

Migrationsverket har tidigare larmat om att okända personer plockar upp ensamkommande flyktingbarn. I helgen fick Migrationsverket och sociala jouren i Malmö veta att tio ensamkommande som var på väg till ett ankomstboende på Jägersro aldrig dök upp.

– Vi vet inte vart de tog vägen, förmodligen fick de hjälp av en förening att ta sig vidare. Vi hade ett annat fall med tjugo ungdomar som inte ville söka asyl i Sverige utan ville vidare till Norge och de reste vidare, säger Annelie Larsson, chef för sociala resursförvaltningen i Malmö.

Migrationsverket uppger att myndigheten har beredskap för att ta emot alla som vill söka asyl. Däremot kan inte Migrationsverket fånga upp dem som av olika skäl inte vill det.

– Det är en polisiär uppgift, säger han.

Får bo var man vill

Den som flyr till Sverige måste ha tillstånd för att vistas i landet.

Sådan rätt har den som sökt asyl medan ansökan prövas. Tanken är alltså att flyktingar ska söka asyl direkt när de korsar gränsen.

Det är inget tvång att bo på ett av myndigheternas boenden, utan den asylsökande kan bo hos exempelvis släktingar eller vänner.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.