Eric Andersson, doktorand i astrofysik på Lunds universitet, är en av forskarna bakom studien om skenstjärnor i spiralgalaxer. Foto: SVT/NASA/JPL-Caltech

Mysteriet om stjärnor i galaxers utkanter avslöjat

Uppdaterad
Publicerad

I utkanten av spiralgalaxer finns unga stjärnor med ett starkt sken som har förbryllat forskarna. Där finns nämligen inte materia nog för att bilda stjärnor. Men en ny studie från Lunds universitet föreslår att det är stjärnor som färdats från galaxens inre och hittat sig en plats i ytterområdena.

Sedan tio år tillbaka har ultraviolett ljus från unga stjärnor i stjärngalaxers ytterområden förbryllat forskarna. Där ska inte stjärnor kunna bildas på grund av att det inte finns nog med materia för att skapa stjärnor. Men i en ny studie från Lunds universitet föreslår man att stjärnorna är så kallade skenstjärnor, stjärnor som färdas i otroliga hastigheter efter att de fått en knuff av gravitationskrafter som bildas när stjärnor föds.

Datorstudier

Det är tre lundaforskare som står bakom studien: Eric Andersson, Florent Renaud och Oscar Agertz.  I studien har man jämfört resultat med data från satelliten GALEX som studerat till exempel spiralgalaxen NGC 6744, en galax som är större men hyfsat lik Vintergatan.

– Sättet vi arbetar på är att vi bygger modeller där vi testar olika typer av fysik vid galaxbildning. I det här exemplet har vi lagt till skenstjärnor i våra simuleringar där vi kollar på hur galaxer utvecklas och formas. Vi har väldigt många unga stjärnor i ytterkantområdena som har det energirika ljus man observerade för tio år sedan, säger Eric Andersson, doktorand i astrofysik på Lunds universitet.

Stor respons inom forskarvärlden

Många inom forskarvärlden har hört av sig till honom och det har förts diskussioner på vad upptäckten kan ge för nya forskningsområden i framtiden.

– Tidigare har man nog inte sett den här möjligheten att placera stjärnorna dit genom skenstjärnseffekten utan man har antagit att de formats där. Problemet med den teorin är att det finns väldigt lite material där för att skapa stjärnor så man har behövt ganska exotiska stjärnformationsmodeller för att förklara varför stjärnorna finns där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.