Förläggaren Bo Cavefors blev 82 år. Bilden är tagen från filmen ”Den kulturelle onanisten ” av Lena Mattsson med Bo Cavefors. Foto: Bo Cavefors förlag

Mytomspunnen förläggare skildras på museum

Uppdaterad
Publicerad

För en månad sen gick malmöbon och den kontroversielle bokförläggaren Bo Cavefors bort. Nu ställs en bråkdel av hans utgivning ut på Malmö konsthall.

I anslutning till utställningen visas också i en salong Lena Mattsons konstfilm ”I betraktarens öga” som bygger på en intervju från 2014.

– Den är en undersökning av myten och mytbildningen kring Bo, säger konstnären och vännen Lena Mattsson.

Myt eller inte, i verkligheten gav Bo Cavefors ut över 600 boktitlar, upptäckte Stig Clason och var först med att ge ut Bob Dylantexter. Men vännen Thomas Millroth som skapat denna utställningen tycker att annat är viktigare.

– Den afrikanska serien som han började med på 60-talet med afrikanska författare som han introducerade. Mycket viktig och han var långt före in tid.

Förlagets uppgång

Förlaget startade han som 23-åring hemma hos sin mamma med pengar som han fått från den far som förblev okänd för honom hela livet. Tre miljoner kronor på ett bankkonto i Schweiz skapade möjligheten att satsa smalt och djärvt.

Men det var just denna oräddhet som också la grunden till förlagets fall.  Cavefors gav ut terroristdömda Ulrike Meinhofs bok i Sverige. I Västtyckland var det förbjudet att publicera Röda Armé-fraktionens skriftsamling. Då gav Cavefors ut dem, med ett falskt svenskt bokomslag.

– Han hade givit ut flera tyska böcker och hade helst gjort detta på normalt sätt. Men det gick inte att göra och då resonerade han att yttrandefriheten med detta hade tagit stopp och att han måste göra något åt det, säger Thomas Millroth.

....och fall

Senare gjordes husrannsakan i Cavefors hem och förlag med misstanke om ekonomiska oegentligheter och han själv häktades i nio dagar.

– Alla åtalspunkter som man hittade på för att stoppa och beslagta hans boklager, inget av det höll, hävdar Thomas Millroth.

Trots det gick förlaget i konkurs efter att ett uppdrag om utgivning av Strindbergs samlade verk dragits tillbaka. Efter detta såldes Bo Cavefors stora boklager ut för småpengar enligt Thomas Millroth.

– Men på det sättet spreds böckerna under 80-talet till hundratusentals läsare.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.