Länsstyrelsen noterar en sämre efterlevnad denna vecka av rekommendationerna att hålla avstånd. Det gäller badstränder och besöksmål. Foto: Ebba Torstensson

Något sämre efterlevnad av coronarestriktioner i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen noterar en något sämre efterlevnad av coronarestriktionerna under vecka 29. Trängsel har rapporterats från restauranger, stränder och besöksmål. 

Försämringen sker dock från en hög efterlevandenivå, konstaterar länsstyrelsen.  

Lägst efterlevnad rapporteras från restauranger, där gästerna inte hållit tillräckligt avstånd. 

Stränder och besöksmål

Sedan förra veckan har det också skett en sämre efterlevnad av rekommendationerna bland personer över 70 år på stränder och vid besöksmål, till exempel nationalparker. 

På bussar till badstränderna har det vid fint väder varit trångt. Skånetrafiken rapporterar om att man satt in extra bussar för att undvika trängseln.

Statistiken bygger på en enkät, som två tredjedelar av Skånes kommuner besvarat.

”Vi har viruset ibland oss”

I Skåne har ju antalet coronasmittade gått ner. Hur gör man för att behålla en vaksamhet hos befolkningen? 

– Det gäller att uppmana folk att ta sitt personliga ansvar. Vi har ju fortfarande viruset ibland oss. Vi måste fortfarande leva efter de här rekommendationerna, säger Fredrik Kristell, beredskapshandläggare vid länsstyrelsen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.