Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Iman Ahmad var vid rondellen innan folksamlingen för att tända ljus och minnas nakbadagen. Foto: Lilian Muhsin/SVT

Nakbadagen uppmärksammas i skuggan av kriget i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer samlades vid ”Gazarondellen” nära Folkets park i Malmö för att tända ljus och uppmärksamma Nakbadagen.

I dag är det 76 år sedan ”Nakba”, vilket är arabiska för katastrof och palestiniernas namn på händelserna 1948 då minst 700 000 flydde undan kriget eller fördrevs. Flera personer samlades vid Folkets park i Malmö för att uppmärksamma händelsen och det pågående kriget i Gaza.

Tidigare i maj fick rondellen som länge varit känd som ”Knarkrondellen” ett nytt namn av Malmöbor och är nu sökbar på Google Maps som ”Gazarondellen”.

Iman Ahmad är en av de personer som var vid rondellen för att uppmärksamma minnesdagen och var den första att tända ljus. Hon berättar att hennes mamma är en nakbaöverlevare och vikten som traumat haft på hennes familj.

– Min mamma var en av de barnen som vi ser liknande bilder av nu från Gaza och dessa trauman går i arv. Detta kommer att fortsätta och leva vidare för mina barn också, de vet ju vad som hänt och vad som händer, säger Iman Ahmad.

– Det viktiga är att belysa vad nakba är och vad det innebär. Vi måste minnas denna dagen och se hopp även om det är så mörkt nu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.