Foto: SVT

UD avråder från resor till Danmark

Uppdaterad
Publicerad

På lördag öppnar Danmark sina gränser för bland annat skåningar, men svenska utrikesdepartementet avråder fortsatt från resor till landet och risken finns att personförsäkringar då inte gäller.

Fotnot. På torsdagseftermiddagen meddelade danska Seruminstitutet att gränsen förblir stängd. Svenskar som vill resa till Danmark måste uppvisa ett coronatest som visar att de är friska. Läs mer här.

Från och med den 27 juni gäller nya reseregler i Danmark. De öppnar bland annat sina gränser för personer från Skåne, Halland, Blekinge, Sörmland och Västerbotten. 

Vissa svenskar är alltså snart välkomna till Danmark, något som går stick i stäv med utrikesdepartementets reseavrådan till landet, som gäller till och med den 15 juli.   

– Än så länge finns inte Danmark med på listan för länder dit reseavrådan är hävd, så avrådan gäller just nu för alla svenskar, säger Catarina Axelsson, presstalesperson på utrikesdepartementet. 

Försäkringar skiljer sig åt

Catarina Axelsson förklarar att vid resor till länder som UD avråder från finns det risk för att personförsäkringar inte gäller. 

Vissa försäkringsbolag täcker sjukdomsfall kopplat till covid-19. Andra har inget skydd för skador som är kopplade till anledningen att UD avråder från resor dit, vilket i Danmarks fall är coronaviruset.

– Det gäller att kolla med sitt försäkringsbolag om man ändå väljer att resa dit, säger Catarina Axelsson.

Reseavrådan i coronatider

Catarina Axelsson förklarar att UD:s reseavrådan till olika länder har bestämts utifrån vilka restriktioner respektive land har.

I de länder dit reserestriktionerna har lyfts fanns det vid beslutstiden inga särskilda restriktioner för inresande från Sverige. Vid den tidpunkten hade Danmark ett generellt inreseförbud som fortfarande gäller för de flesta svenskar.

– Men vi tittar hela tiden på utvecklingen i Europa och råden kan komma att ändras, säger Catarina Axelsson och tillägger:

- Det är en avrådan och inget reseförbud. Hur man sen väljer att göra är det personliga ansvaret, säger Catarina Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.