De nya danska reglerna gäller från den 27 juni. Foto: Arkiv TT

Gränsen mot Danmark förblir stängd – även för skåningar

Uppdaterad
Publicerad

Danmark förblir stängt som resemål för svenska turister – förutom för västerbottningar. Övriga län i Sverige har över 20 smittade fall av covid-19 per 100 000 invånare de två senaste veckorna och tillåts därmed inte resa in i Danmark.

Invånare från Skåne, Halland och Blekinge kan däremot resa in i Danmark om de har ett intyg som visar att de testats negativt för covid-19 under de senaste 72 timmarna. Men i nuläget prioriterar Region Skåne testning av personer med symptom. De nya danska reglerna gäller från den 27 juni.

– Beskedet om den stängda gränsen är givetvis tråkigt. Vi har alla sett positivt på viljan att öppna upp och skapa rörlighet i regionen. Men nu måste vårt fokus vara på att hålla nere och trycka tillbaka smittspridningen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Särskilda skäl

Andelen smittade i alla svenska regioner förutom i Västerbotten är för högt enligt den danska smittskyddsmyndigheten.

DR rapporterar att det ställs krav för de invånare som godkänns att resa till Danmark. De västerbottningar som vill åka till grannlandet i syd måste förhålla sig till landets coronaregler, och måste bevisa att man tänker stanna i landet i minst sex dagar.

De svenskar som har särskilda skäl för att besöka Danmark får fortfarande göra det. Exempelvis om du arbetar i landet eller har barn eller en partner som är bosatt där.

UD avråder från resa

Region Skånes ordförande Carl Johan Sonesson (M) lastar inte danskarna men hoppas att man snart kommer att klara kraven.

– Vi fortsätter att kämpa. Jag vågar mig inte på att sia i när det kommer att ske, det avgörs den närmaste tiden, säger han till TT.

Svenska utrikesdepartementet avråder fortsatt från resor till Danmark och risken finns att personförsäkringar då inte gäller.

– Än så länge finns inte Danmark med på listan för länder dit reseavrådan är hävd, så avrådan gäller just nu för alla svenskar, säger Catarina Axelsson, presstalesperson på utrikesdepartementet.

Inte förvånad

Johan Wessman, vd på Öresundsinstitutet, är inte förvånad över Danmarks besked om att hålla gränsen stängd:

– Det var inte oväntat. Vi har rätt många fall av covid-19 i Sverige och det måste vi vara ödmjuka inför. Man måste vara realistisk när det handlar om människoliv och att danskarna känner oro över antalet smittade som vi har här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet