Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så här såg det ut på Sandhammaren efter oljeutsläppet 2003. Hemvärnet och frivilliga från Bollerupsgymnasiet tog upp olja med handkraft. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix

När oljan når land blir det fullt pådrag

Publicerad

Räddningstjänsten i Ystad förbereder sig nu för att ta hand om den olja som kommer att flyta i land någonstans mellan Kåseberga och Sandhammaren i morgon eftermiddag. Många minns sommaren 2003 då stora mängder olja flöt iland på stränderna.

– Vi kommer att ha 20-30 personer som hjälper till att plocka upp oljan, säger Thomas Andersson, säkerhetschef i Ystad.

Kustbevakningen har kontakt med Räddningstjänsten i Ystad och med Länsstyrelsen i Skåne. De har haft en möte under fredagseftermiddagen för att diskutera vilka resurser som behövs på land för att ta hand om den olja som förväntas flyta iland under lördagseftermiddagen.

– Vi räknar med att ett område på mellan 400 och 800 meter kommer att påverkas, säger Thomas Andersson.

Han berättar att de tar med sig hjullastare och containrar till stranden. De kommer även att få låna utrustning av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Försvaret kan kallas in

– Vi har erfarenheter av oljesanering efter det stora utsläppet 2003, som påverkade en lång kustremsa. Då tog det flera veckor att sanera. Det här utsläppet är mindre men vi är beredda, säger Thomas Andersson.

Hans förhoppning att Kustbevakningen ska kunna plocka upp den mesta oljan ute till havs.

– Om det är mycket olja som når land får vi ta hjälp av försvaret, säger Thomas Andersson.

Det kinesiska oljefartyget Fu Shan Hai förliste utanför Bornholm i början på sommaren 2003. En kustremsa på ungefär en mil påverkades.

Se i klippen hur det såg ut i juni 2003 när oljeskadade fåglar plockades upp på stränderna öster om Ystad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer