KBV 003 Amfitrite är på väg från Karlskrona till positionen för utsläppet. Foto: Kustbevakningen

Kustbevakningen efter utsläppet i Östersjön: ”Vi trappar ner insatserna“

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsmorgonen upptäcktes ett oljeutsläpp i havet sydost om Ystad. Efter två dygn av letande efter oljan, meddelar nu Kustbevakningen att man trappar ner insatserna.
– Vi har gjort vad vi kan för att hitta oljan som senast observerades i fredags förmiddag, säger Fredrik Gustafsson, räddningsledare på Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Under fredagen och lördagen har det varit intensiva sökarbeten efter oljan som syntes i havet utanför Ystad. Under söndagen meddelar Kustbevakningen att de inte hittar oljan vilket innebär att man drar ner på sökandet.

– Vi vet inte var oljan kan hamna i och med att vi inte kan lokalisera den. Detta innebär inte att vi slutar ha koll på oljan, utan att vi bara trappar ner, säger Thomas Andersson, säkerhetsansvarig Ystad kommun. 

Driver med havet och vinden

Utsläppet upptäcktes av tyskt övervakningsflyg. Kustbevakningens fartyg KBV 003 från Karlskrona och KBV 048 från Malmö sändes till platsen för utsläppet och anlände på fredagseftermiddagen.

– Vi bedömer alla uppgifter om olja i havet och agerar därefter. Av erfarenhet vet vi att olja, beroende på typ, kan uppträda på olika sätt beroende på dess sammansättning, vattnets temperatur och vädret. Den här gången är den borta, säger Fredrik Gustafsson i ett pressmeddelande.

Det aktuella oljeutsläppet utanför Ystad från luften. Foto: Kustbevakningen

Kommer sannolikt från ett fartyg

Varifrån kommer utsläppet?

– Det kommer sannolikt från ett fartyg, men vi håller just nu på att försöka härleda från vilket fartyg oljan kan komma. Det är sällan man tar någon på bar gärning i de här fallen, sa Kustbevakningens kommunikatör Mattias Lindholm.

Vid 15-tiden på fredagen säger räddningschef Mats Svensson till SVT, att det troligen är Kåseberga och Sandhammaren som riskerar att drabbas av oljeutsläppet. Upptagningsarbetet beräknas pågå under tre dagar. Även drönare kommer att användas för att underlätta arbetet.

Räddningschef Mats Svensson vid sydöstra Skånes räddningstjänst. Foto: Firas Razak

Oljan upptäcktes på fredagsmorgonen av ett tyskt övervakningsflyg inom ramen för ett samarbete om havsövervakning från luften. Kustbevakningens eget flyg kunde kort därpå bekräfta utsläppet.

Utsläppet består av mineralolja på en position cirka tio nautiska mil sydost om Ystad, på svenskt territorialhav. Kustbevakningen har gjort bedömningenatt upptagning är möjlig.

Förundersökning är inledd om brott mot lagen om åtgärder mot förorening från fartyg.

Källan till utsläppet är ännu okänd.

Källa: Kustbevakningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.