Malmö och Helsingborg står för hälften av den väntade befolkningstillväxten. Foto: SVT

Nästan 1,5 miljoner skåningar om tio år

Uppdaterad
Publicerad

Skåne har nästan 1,5 miljoner invånare år 2028. Det visar en ny prognos från Region Skåne. Malmö och Helsingborg står för hälften av befolkningsökningen.

Prognosen visar att befolkningen i Skåne fortsätter att växa snabbare än i riket som helhet. Orsakerna är främst ökat barnafödande och stor inflyttning.

– Det kommer naturligtvis att påverka utvecklingen i Skåne och ställa krav på bland annat infrastruktur, bostads- och arbetsmarknad samt offentlig service, säger Region Skånes analyschef Anna Bjärenlöv i ett pressmeddelande.

Minskande flyktingströmmar

Ökningstakten väntas bli starkare i början av perioden eftersom den stora flyktingströmmen under 2015 då fortfarande spär på utvecklingen, efterhand som personer som beviljats uppehållstillstånd blir folkbokförda. Däremot väntas antalet flyktingar minska kraftigt framöver i spåren av bland annat gränskontroller och hårdare lagstiftning i såväl Sverige som övriga EU.

Sammantaget visar prognosen att antalet skåningar ökar med närmare 124 000 personer, för att uppgå till 1 485 621 invånare år 2028. Malmö beräknas växa med ytterligare 38 393 invånare under perioden och totalt nå en befolkning på 377 706 personer.

För Helsingborgs del handlar det om en ökning på 28 073 personer och en samlad befolkning på 173 488 invånare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.