Fler dog på covid-iva i Skåne: ”Bara de allra sjukaste togs in”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin satte intensivvårdsavdelningarna i fokus och när pandemin nu verkar lida mot sitt slut kan man se att det verkar ha spelat roll var i Sverige man blivit sjuk. På iva-avdelningarna i Skåne var dödligheten nästan tre gånger högre än Jönköping, den region med lägst dödlighet.

Enligt Region Skåne är dock inte siffrorna så illa som det ser ut vid första anblick.

– Urvalet till intensivvårdsavdelningarna är olika i olika delar av landet. På vissa intensivvårdsavdelningar i Skåne har vi bara tagit in de allra sjukaste, säger han.

Vården – Val 2022
Skåne sticker ut jämfört med de andra storstadsregionerna och har en nästan tre gånger högre dödlighet än Jönköping. Foto: SVT/Storyblocks

De som i andra regioner skulle ha hamnat på intensivvårdsavdelningen har i Skåne i stället hamnat på intermediärvårdsavdelning, som är steget mellan vanlig vård och intensivvård, enligt Anders Rehn, verksamhetschef för intensivvården i Skåne.

Inte jämförbara grupper

Vad som räknas som intermediärvård är i dag inte tydligt definierat men enligt de beräkningar som finns så har Skåne en av de största andelarna intermediärvård i landet.

I Skåne finns det därför en stor andel patienter som behandlats där, överlevt och gått hem igen. I andra regioner har liknande patienter hamnat på iva och det har bidragit positivt till överlevnads-statistiken.

– Det är inte jämförbara grupper när vi jämför våra olika intensivvårdsavdelningar i landet, säger Anders Rehn.

Olika behandlingssätt

I dagsläget finns inte mycket forskning som kan ge ett mer definitivt svar på vad skillnaderna mellan landets intensivvårdsavdelningar beror på. Ser man till den statistik som samlats in så går det att se att behandlingsmetoderna skilt sig åt från region till region.

Och trots att Anders Rehn håller fast vid att det i första hand handlar om intermediärvården för Skånes del så medger han att behandlingsskillnaderna, exempelvis när man lagt folk i respirator, kan ha haft en effekt.

– Vi måste chansa lite på en ny sjuka och då får man anta – ska vi lägga de tidiga i respirator? Spelar det roll? Inte på det totala materialet vad vi kan se här men ändå så spelar det kanske roll, vi kanske iallafall ska ha lite plats för det så vi har möjlighet att göra det tidigare.

Så mäts överlevanden på Covid-IVA:

Det finns flera sätt att mäta överlevnaden på. Uppdrag granskning och SVT:s lokala nyheter har i den här granskningen tittat på två av dem. Resultatet per region blir ungefär detsamma oavsett hur man mäter. Jönköping och Norrbotten ligger i toppen medan Skåne, Västernorrland och Gotland tillhör de sämre gällande överlevnad.

1. Den rena överlevnaden. Då tittar man på hur många patienter som lagts in på covid-IVA och hur stor andel av dem som har avlidit inom 30 dagar efter inskrivning på IVA.

2. Riskjusterat värde (SMR-värde). Då väger man in ålder och sjukdomsbild på de som läggs in och får fram ett värde som är mer jämförbart mellan regionerna. 

FAKTA: Dödligheten på covid-IVA i regionerna (procent av antal inlagda 2020 och 2021)

Jönköping 11,1

Norrbotten 13,5

Dalarna 14,6

Östergötland 15

Sörmland 15,2

Örebro 16,5

Västerbotten 17,9

Uppsala 19

Blekinge 19,4

Jämtland 21,7

Västra Götaland 22,3

Västmanland 22,4

Kalmar 23,3

Gävleborg 24,4

Stockholm 26,5

Värmland 26,6

Halland 27,9

Kronoberg 28,3

Västernorrland 30,6

Skåne 31

Gotland 34,3

Källa: Svenska intensivvårdsregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet