Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På iva-avdelningarna i Skåne var dödligheten nästan tre gånger så stor jämfört med Jönköping under coronapandemin. I klippet berättar regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) mer om siffrorna. Foto: SVT

”Betyder inte att vården är dålig” – Sonesson (M) kommenterar iva-dödligheten

Uppdaterad
Publicerad

Skåne har nästa högst dödlighet på covid-iva men regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) är inte nämnvärt oroad.

– Det är svårt att bara dra ut iva. Om man jämför regioner över hela pandemin så kommer Skåne ut mycket bättre än de jämförbara regionerna Stockholm och Västra Götaland, säger han.

Han hänvisar också till att Skåne har en stor intermediärvård så att enbart de allra sjukaste hamnat på iva. Samtidigt menar han att regionen nu behöver följa upp och utvärdera allt som hänt under pandemin.

– Det är viktigt för alla aktöärer att titta på coronakommissionens slututlåtande så att vi kan se vad som kunde ha gjorts annorlunda. Vi i Region SKåne har säkert en hel del att förbättra medan andra aktörer har annat att förbättra.

Se regionrådet reagera på iva-dödligheten i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.