Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kyrkvaktmästare Stefan Kromnow och stiftsingenjör Andreas Månsson inspekterar Skepparslövs kyrka som efter en omfattande energieffektivisering fått klartecken att hålla öppet i vinter. Foto: Hans Larsson/SVT

Nästan varannan kyrka kan få stänga i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Nästan varannan kyrka i Skåne och Blekinge kan komma att stängas ner utan värme i vinter. Det är värsta-scenariot när Lunds stift nu inventerar möjliga åtgärder i spåret av de skenande elpriserna.

– Vi väntar på svar från församlingarna, men min bedömning är att mellan 150 och 250 av våra totalt 540 kyrkor kan komma att kallställas, säger stiftsingenjör Andreas Månsson till SVT Nyheter.

Enligt honom kan de väntade prishöjningarna i vinter leda till elräkningar – i värsta fall – bortåt 200 000 kronor för en ”normalstor” kyrka.

Församlingarna avgör själva

Mot den bakgrunden uppmanas församlingarna runt om i Skåne och Blekinge att kallställa, det vill säga stänga ner kyrkor utan värme, för att istället använda församlingshem och andra mer energieffektiva byggnader för gudstjänster, dop och förrättningar.

– Men församlingarna och pastoraten bestämmer själva. Många av dem verkar redo att vid behov öppna upp tillfälligt, till exempel om någon väldigt gärna vill ha en begravning i just sin hemkyrka, säger Andreas Månsson.

Se mer i videon om kyrkans kamp mot skenande elräkningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet