Näthandel ökar ungas skulder

Publicerad

Antalet skuldsatta unga mellan 18 och 25 år fortsätter att öka i Skåne. Samtidigt ökar köp via mobil och surfplatta. Nu ska Kronofogdemyndigheten tillsammans med Lunds universitet se om det finns samband med nya konsumtionsmönster.

E-handeln har ökat starkt de senaste åren. Det är lätt att klicka på mobilen eller surfplattan och köpa en vara. Och köper man på faktura, känns det nästan som om det är gratis. Åtminstone tills fakturan ska betalas. Samtidigt ökat överskuldsättningen hos unga mellan 18 och 25 år i Skåne.

Enligt statistik från Kronofogden är dessa 5439 skuldsatta unga skyldiga 188 247 393 kronor. Det är framförallt fattiga kommuner som Bjuv, Perstorp, Åstorp och Landskrona som sticker ut i statistiken. I Vellinge, Lomma och Båstad är skuldsättningen hos unga liten.

Längs Landskronas gågata träffar vi två tjejer med mobiler i händerna. De är inte förvånade över de ungas skuldsättning.

-Jag tror det beror på grupptryck. Alla vill ha de nyaste märkeskläderna och det är en press från samhället, säger Kajsa Johansson.

-Det är nog lätt hänt eftersom man inte ser köpen direkt på kortet. Många fakturor skickas på mailen och det är lätt att något blir bortglömt, säger Sandra Törnqvist i Landkrona.

Näthandel otydligt

Att handla via mobilen är ett nytt konsumtionsmönster som det inte hunnit forskas på. Därför har kronofogden inlett ett samarbete med Lunds universitet för att reda ut sambandet mellan e-handel och överskuldsättning.

-Det finns en tydlighet i att gå in i en butik och dra ett kort eller räkna pengar, säger forskaren och föreståndaren för Lunds internetinstitut, Stefan Larsson. Konsumtion på nätet via andra uppkopplingar är ofta inbakat i andra sociala aktiviteter. Det blir en otydlighet.

Stefan Larsson pekar också på problemet att många beställer via faktura och till och med delar upp fakturan för att putta fram betalningen. En risk om man har dålig ekonomi eller osäker inkomst.

Vänta tills du har pengar

I Sverige är andelen internetanvändare oerhört hög, globalt räknat, och ligger på 89 % av befolkningen. Regeringen har identifierat överskuldsättning som ett växande samhälls- och folkhälsoproblem och har tillsatt en utredning för att hitta strategier för att motverka överksulsättning. Teorin är att ökad konsumtion av varor och tjänster på internet leder till ökat skuldsättning.

-Det är en stor poäng med att förstå var problemen finns, säger forskaren Stefan Larsson. Vi ska ta reda på om det finns några fallgropar hos unga vuxna som är så uppkopplade och smartphonifierade.

Men Kajsa Johansson på gågatan i Landskrona har kanske lösningen.

-Jag tycker bara det är dumt att handla innan man har pengar, säger hon. När det gäller kläder och smink – vänta tills du har pengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer