Alexandra Gäddnäs är qurator på Blekingska nationen i Lund. Foto: Bernard Mikulic

Nationen om inställt valborgsfirande: ”Något annat vore galet”

Uppdaterad
Publicerad

På Blekingska nationen togs beskedet om det inställda valborgsfirandet emot med förståelse.

– Det är väl inget annat än rimligt att man ställer in sista april under de rådande omständigheterna, något annat vore galet, säger Alexandra Gäddnäs, qurator på Blekingska nationen i Lund.

Även om den sociala tillvaro som präglar studentlivet fått sig en ordentlig törn i och med coronapandemin var beskedet om att ställa in det traditionella valborgsfirandet inget kontroversiellt för Blekingska nationen.

– Jag tror nog att alla studenter ser det rimliga i det hela, att samlas och trängas många tiotusentals och fira sista april är kanske inget någon tror ska vara möjligt i år, säger Alexandra Gäddnäs.

Även om inte själva valborgsfirandet arrangeras av någon särskild aktör, utan i själva verket rör sig om en sorts spontan tradition i Lund, har kommunen under lördagen gett besked att de med stöd av pandemilagen inte kommer att tillåta folksamlingar på Valborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.