Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det sista Natofartyget på väg in i hamnen i Malmö. Foto: Johan Dernelius/SVT

Sex Natofartyg har glidit in i Malmö frihamn

Uppdaterad
Publicerad

Ett danskt, ett franskt och ett italienskt. Under lördagen gled sex stora Nato-krigsskepp förbi Västra hamnen för att lägga till inne i Frihamnen, skriver Skånska Dagbladet som var först att rapportera om fartygen.

– Den sista är på väg in nu, säger Försvarsmaktens kommunikatör, Linus Ehn till SVT Nyheter Skåne under lördagseftermiddagen.

Fartygen tillhör en Natostyrka som heter Nato SNMG1, det är en stående flottstyrka som Nato har i Östersjön. Styrkan har varit på övningen Northern Coast 23 och efter övning görs hamnbesök för att fylla på med bränsle och mat på fartygen.

Fartygen kommer från några olika europeiska länder så i hamnen ligger ett danskt, franskt, italienskt, nederländskt fartyg och två tyska.

Nato-skeppen söker olika hamnar

– Jag vet inte hur länge de kommer ligga där, några har också gått in i Göteborg, det handlar om hur många kajplatser det finns, säger Linus Ehn, Försvarsmaktens kommunikatör.

Övningen är återkommande var eller vartannat år och är en normal händelse och är inget någon behöver oroa sig över.

– Det är en helt normal avslutning på en stor övning till sjöss med Natos stående flottstyrka, säger han.

Lördagens besök av sex stora fartyg beskrivs som ovanligt.

– Det är inte vanligt att det är så här stort. Det är första gången med ett besök av den här storleken i Malmö, säger Erik Raabe, Örlogskapten och förbindelseofficer för besöket.

Det sista Natofartyget på väg in i hamnen i Malmö. Foto: Johan Dernelius/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.