– Det var ett avlopp som brast i samband med en renovering, säger Peter Sonnsjö. Foto: Sara Larsson/Stadsmissionen

Nattjouren i Kristianstad stängd efter avloppsproblem

Uppdaterad
Publicerad

Skånes Stadsmissions nattjour i Kristianstad håller sedan ett dygn tillbaka stängt eftersom de har problem med avlopp och vatten. Flera hemlösa i staden har fått sova ute under natten.

– Det var ett avlopp som brast i samband med en renovering, säger Peter Sonnsjö som är tillförordnad förvaltningschef på Arbete- och välfärdsförvaltningen i Kristianstad.

Tio personer sover

Nattjouren drivs av Stadsmissionen på uppdrag av Kristianstad kommun, och har vanligtvis ungefär tio personer som sover där varje natt. Nu har de tvingats hålla stängt sedan igår. För dem som har akuta problem med exempelvis dålig hälsa finns det möjlighet att få hjälp från Socialajouren. Men för de flesta finns inte den möjligheten. 

– Vi har ingen back-up, utan de som inte har möjlighet att ordna boende själv blir hänvisade till att vara ute under någon eller några nätter, säger Peter Sonnsjö.

För att underlätta för dem som tvingas sova utan tak över huvudet har Stadsmissionen istället delat ut filtar och sovsäckar på verksamhetens café. Enhetschef Sara Larsson skriver själv på sociala medier att ”Det är en orolig situation för många, och vi kommer att dela ut extra mackor, vattenflaskor och varma filtar på Café David i eftermiddag inför natten som kommer”.

Öppna på måndag

Men enligt Peter Sonnsjö på Kristianstads kommun så har kommunen börjat arbeta på problemet.

– Det verkar gå snabbare att åtgärda än vad vi först trodde. Från början pratade man om veckor, men nu känner vi oss trygga med att det inte gäller så lång period, säger han.

På torsdagsmorgonen meddelade Kristianstads kommun att Skånes Stadsmission kommer att kunna öppna igen på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.