I projektet ”Häng med oss ut” får personer med psykisk ohälsa möjlighet att komma ut i naturen. Foto: Petra Hultman

Naturen rena terapin för personer med psykisk ohälsa

Publicerad

Att vistas i naturen är bra för både kropp och själ. Men om man knappt orkar ta sig ur sängen är det svårt att orka ge sig ut i skogen.

I projektet ”Häng med oss ut” får personer med psykisk ohälsa hjälp att komma ut.

Var tredje vecka är gruppen från socialpsykiatrin i Sjöbo, Tomelilla och Ystad ute i naturen. Det de har gemensamt är att de alla lider av olika former av psykisk ohälsa.

– Vi märkte ganska fort med den första gruppen vi var ute med, vilken skillnad det var på hur våra deltagare mådde när vi träffades ute, jämfört med när vi hade aktiviteter inomhus, berättar Therese Rosenkvist, ledare i projektet ”Häng med oss ut”. 

– Skogen och naturen inbjuder till att man rör sig på ett annat sätt, intrycken minskar och ger ett lugn, säger Therese Rosenkvist.

Hjälp att komma ut

2018 startade Therese Rosenkvist, arbetsterapeut inom socialpsykiatrin i Sjöbo, projektet ”Häng med oss ut”. Projektet är ett samarbete mellan de socialpsykiatriska verksamheterna i Sjöbo, Ystad och Tomelilla och Friluftsfrämjandet.

Syftet är att hjälpa långtidssjukskrivna med psykisk ohälsa att komma ut på olika aktiviteter i naturen.

– Jag får ofta höra från våra deltagare att ”idag ville jag verkligen inte följa med, men jag är så glad att jag gjorde det för jag mår mycket bättre nu”, berättar Therese Rosenkvist.

Projektet har utvärderats

Projektet har utvärderats av brukarrevisorer som är personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa. Deltagarna har intervjuats före och efter ett års medverkan.

– Bland annat fick de lista olika symptom som ångest, depression och självskadebeteende och alla hade flyttat sig minst ett steg till ett bättre mående, säger Therese Rosenkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.