Vandrare protesterade mot planerna på en höghastighetsbana genom Hovdala. Foto: Hans Larsson

Hovdala: Naturvänner protestvandrade mot tågplaner

Uppdaterad
Publicerad

En kombinerad naturvandring och demonstration drog på söndagen fram utanför Hässleholm, längs det som kan bli ny färdväg för ett framtida höghastighetståg.

– Vi vandrar för Hovdala naturområde och markerar för att skydda, bevara och försvara Äspehöjden mot de nya tågplanerna, heter det på arrangörernas facebooksida.

Bakgrunden är Trafikverkets förslag till sträckning av en ny höghastighetsbana Malmö-Jönköping, där ett alternativ innebär rälsdragning genom Hovdala naturområde. 

– Ibland verkar det som att det nya tåget ska gå förbi här, ibland inte. Vi ser hellre att det fortsätter längs den befintliga stambanan, säger Bjarne Öhrling, en av demonstranterna.

Släpptes iväg i smågrupper

På frågan om inte just naturvänner borde välkomna en satsning på ”klimatsmarta” höghastighetståg, svarar han:

– Tågen ska gå i 250 kilometer i timmen mellan t ex Stockholm och Linköping men här nere handlar det om 320 kilometer i timmen. Det här är ett historiskt landskap som skulle störas och kanske rentav ödeläggas, menar Bjarne Öhrling.

Från arrangörshåll framhölls vikten av att tåga coronasäkert. Vandrarna släpptes därför iväg i smågrupper med stora avstånd emellan längs den 6,5 km långa marschvägen.  

Uppskattningsvis mellan 150 och 200 vandrare slöt upp till manifestationen.

– Jag vill ha en fin och fri natur även för kommande generationer. Därför är jag här, säger Åsa Olsson, en av dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.