Brandattack mot kommunalråd – nazistsymbol på fasaden

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådets bil brandhärjades och fasaden sprejades med den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsens symbol.

Det var i helgen som kommunstyrelsens ordförande i Skurup, Pierre Esbjörnsson (S), drabbades av attacken. Larmet kom in natten till söndag.

– Det var brand i en bil som stod så nära en byggnad att det var risk för spridning, säger Ewa-Gun Westford, kommunikatör på polisen i region Syd.

Men branden kunde släckas och spred sig aldrig till garaget.

Misstänkt mordbrand

– Vi har upprättat en anmälan som gäller mordbrand och vi har också lagt till att det är ett hatbrott, säger Ewa-Gun Westford.

SVT: Varför tror ni att det är ett hatbrott?

– Det tror vi eftersom det är skrivet den här symbolen och är riktat mot en person som har politiken som sitt yrke eftersom han är kommunalråd, säger Ewa-Gun Westford.

Det har inte gjorts några gripanden i ärendet och inget nytt har kommit fram efter helgen.

– Nästa del är underrättelsearbetet där vi undersöker vilka organisationer som finns i närområdet, säger Ewa-Gun Westford.

Sprejad nazistsymbol

Nazistiska Svenska motståndsrörelsens symbol var sprejad på fasaden.

– Vi har haft individer i Nordiska motståndsrörelsen i Skivarp och Skurup som uttryckt åsikter. De har inte tidigare gått till något angrepp vad vi känner till. Men väljer man att gå från ord till handling så kommer saken i ett annat läge, säger Ewa-Gun Westford.

Parallellt med själva brottsutredningen pågår säkerhetsarbetet för det drabbade kommunalrådet.

”Efter en brand på kommunalrådets, Pierre Esbjörnssons (S) fastighet har kommunen vidtagit säkerhetsåtgärder med anledning att skydda den drabbade. Vi kan inte säga någonting om vilka säkerhetsåtgärder som vidtagits  beroende på hur det går med polisens undersökning”, skriver kommunen på sin webbplats.

– Vi samarbetar med kommunen när det gäller säkerhetsarbetet för att ge stöd och trygghet åt politikern, säger Ewa-Gun Westford, kommunikatör på polisen i region Syd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer