Foto: Privat

Man som körde mot demonstranter hade nazistsymbol på bilen

Uppdaterad
Publicerad

Irakierna som demonstrerar utanför Migrationsverket i Malmö avbryter inte manifestationen, trots söndagens attack. De berättar att bilen som körde mot manifestationen hade en nazistsymbol, något som polisen bekräftar. På måndagen upprättades en anmälan om hatbrott.

– Vi upplevde att han körde för att träffa. Bilen körde i snabb fart mot oss och det var skymning, säger Ali Almousawi.

Han är en av de trettiotalet demonstranter som har manifesterat utanför Migrationsverket på Jägersro i Malmö. Tidigt på måndagsmorgonen hade han lagt sig ner för att vila en stund, samtidigt som hans vänner försökte få upp de plakat som bilen mejat ner.

Efter att bilen krockat med ett träd lyckades irakierna hålla kvar honom samtidigt som en väktare ringde polisen. Mannen släpptes efter förhör.

– Han hade två knivar på sig och har också utsatt personer för misshandel genom att spreja med pepparsprej, säger Lars Förstell, presskommunikatör hos polisen Malmö.

Foto: Mikael Nilsson

Misstänkt för flera brott

Utöver gårdagens anmälningar om skadegörelse och framkallande för fara för annan, är mannen nu även misstänkt för brott mot vapenlagen och knivlagen. En anmälan om hets mot folkgrupp är också upprättat.

– Bilen är tagen i beslag, där man konstaterar att det finns en nazistsymbol på fordonet. Det är olagligt med hakkors i Sverige, säger Lars Förstell.

Hur snabbt körde bilen?

– Det är sådant som den tekniska undersökningen får utreda, säger Lars Förstell.

Irakierna blev attackerade när de demonstrerade utanför Migrationsverket i Malmö. Foto: Esfar Ahmad

”Har slängt smällare mot oss och gjort nazisttecken”

Ali Almousawi står på gräsmattan och med jämna mellanrum kommer det förbi bekanta från området för att stötta demonstrationen.

– Det är inte första gången som något händer. Innan har de kommit hit män som slängt smällare mot oss och gjort nazisttecken, säger han.

Flera av demonstranterna berättar samma sak. Vid flera tillfällen tidigare ska okända män ha kommit till platsen.

– Förra gången kom de med två hundar, som de släppte loss på oss. De har även slängt smällare och varit beväpnade med knivar som de skurit sönder bildäck med, säger Ali Almousawi.

Han berättar att polisen stod kvar en stund efter gårdagens händelse, men att de trots det är oroliga över att hoten inte tas på allvar.

Har ni funderat på att avsluta manifestationen?

Nej, vi stannar. Vi protesterar mot att återvända till Irak, där är det också farligt, säger han.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln uppgavs att mannen var anhållen, en uppgift som inte visat sig stämma

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.