ND:s talare avbröts av slagord

Uppdaterad
Publicerad

Partiet Nationaldemokraterna höll på söndagen ett protestmöte i Landskrona mot vad partiet kallar ”det svenskfientliga våldet”. När de var klara försökte motdemonstranter ge sig på dem.

Nationaldemokraterna var inte välkomna i Landskrona. Det blev de varse när de kom till Rådhustorget för att demonstrera med anledning av dödsmisshandeln av en 78-årig kvinna för en tid sedan.

Åsiktsmotståndare hade mött upp och buade ut de cirka tio Nationaldemokraterna. Motdemonstranterna, som kom från SSU Skåne och Ung Vänster skanderade ”Nassesvin” och gjorde allt för att överrösta Nationaldemokraterna. Och lyckades till viss del. En av ND:s talare fick läsa upp hela sitt tal ytterligare en gång eftersom han inte hördes första gången på grund av motdemonstranternas skanderande.

Litet parti

På en banderoll hade det nazistanstrukna partiet en slogan om Nationaldemokraterna som den ”brandgula folkrörelsen”. Att kalla sig folkrörelse kan tyckas en aning förmätet av ett parti som i förra valet fick 3 000 röster.

Mattias Karlstrand från ND:s ungdomsförbund talade om det mångkulturella samhället som ett icke fungerande samhälle medan partiledaren Marc Abramsson från Södertälje ville se ett samhälle genomsyrat av folkgemenskap. Samma uttryck användes av en annan politisk ledare i en annan tid. Denne hade initialerna AH.

Abramsson betecknade Sverigedemokraterna som ett liberalt parti, inte mycket bättre än Socialdemokraterna och betecknade mediernas och regimens, det vill säga regeringens, agerande när det gäller invandringen som bedrövligt.

Han var också upprörd över att rubriceringen ändrats till misshandel och vållande till annans död för den 23-årige man som misstänks ha orsakat den 78-åriga kvinnans död.

Inga bråk

Största uppståndelsen blev det när Nationaldemokraterna väl var färdiga och skulle lämna platsen. Polisen blockerade då flera gator med bilar och hästar och föste motdemonstranterna framför sig så att Nationaldemokraterna skulle kunna smita från platsen utan att hamna i bråk.

– Vi är nöjda, säger polisens informatör i nordvästra Skåne, Charley Nilsson. Båda grupperna fick säga vad de önskade och vi lyckades hålla dem åtskiljda.

En 30-årig man greps misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Två omhändertogs för ordningsstörning, men släpptes senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.