NE kan tvingas ta bort artiklar

Uppdaterad
Publicerad

Nationalencyklopedin har beslutat att ta bort skribenternas namn under artiklarna – vilket kan vara ett upphovsrättsbrott.

Uppslagsverket kan därför tvingas radera tusentals texter.

– De skulle kunna få ett antal stämningar på halsen, säger experten Nils Funcke.

Nationalencyklopedin (NE) har använt sig av runt 4 500 skribenter – bland dem professorer, docenter och experter – för att bygga upp det numera helt digitala uppslagsverket och hålla det uppdaterat.

Ledningens beslut tidigare i veckan att avlägsna alla namn som står under artiklarna kan få stora konsekvenser. Skribenterna kan kräva att upp emot 20 000 artiklar tas bort helt och hållet, om deras namn inte anges i anslutning till artiklarna.

Går emot avtalen

För att radera namnen från artiklarna krävs att skribenterna uttryckligen har tillåtit det i avtalet, säger upphovsrätts- och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

– Det är ett brott mot den ideella rätten om man ensidigt tar bort en byline, i synnerhet om det är någon som har blivit utlovad det, säger han.

Ingen har lovat något annat, enligt uppgift till TT. I avtalen står att samtliga texter som är längre än 1 500 tecken, vilket motsvarar ungefär en kortare tidningsartikel, ska vara signerad av upphovsmakaren.

Runt 20 000 av encyklopedins artiklar är så långa. Och beslutet som fattades i början av veckan tycks redan ha verkställts. Åtskilliga långa texter på ne.se står nu utan avsändare.

– Risken är att den som anser sig ha rätt till sin ideella rätt stämmer förlaget för brott mot upphovsrättslagen. De kan få ett antal åtal eller stämningar på halsen om de inte gjort upp om det innan, säger Funcke.

Harrison ovetande

Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, har arbetat med NE i många år och är upphovsmakare till mängder av artiklar inom sitt ämne.

– Det är ju högst anmärkningsvärt, säger han till TT, som är först att informera honom om beslutet.

Han ingick avtal med NE för ”många år sedan” och minns inte på rak arm om det sades något särskilt om signaturer och upphovsrätt. Men beskedet gör honom besviken.

– Om det här är sant är det naturligtvis en mycket tråkig och obegriplig utveckling.

TT har sökt Nationalencyklopedins vd för en kommentar till beslutet. Encyklopedin har sitt säte och sin redaktion i Malmö.

Fakta: Nationalencyklopedin

Uppslagsverk på vetenskaplig grund.

1977 tillsattes en statlig kommitté med uppdrag att utreda frågan om utgivning av ett nytt svenskt uppslagsverk. 1985 slöts avtal med förlaget Bra Böcker AB som mellan 1989 och 1996 gav ut Nationalencyklopedin. När det första bandet gavs ut fanns det 54 000 beställningar registrerade.

Nationalencyklopedin såldes i bokform till och med 2010. Sedan i maj 2000 publiceras uppslagsverket på internet.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.