På grund av att det fanns gasflaskor i byggnaden uppmanades allmänheten att lämna riskområdet och hålla sig utanför avspärrningarna. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Nedbrunnen brandstation saknade automatiskt brandlarm

Uppdaterad
Publicerad

Den eldhärjade brandstationen i Hörby saknade automatiskt brandlarm. Hade ett sådant funnits, hade släckningsarbetet kunnat starta tidigare.

– Hade automatlarm funnits hade vi kunnat vara på plats tidigare, menar Per Björkman, räddningschef på Räddningstjänsten Skånemitt. 

Om larmet gått till SOS Alarm, kunde släckningsarbetet ha startat tidigare och personal hade kommit till platsen mer förberedda. I stället gick larmet till en sökare hos en person i personalen, konstaterar Björkman.

”Inte prioriterat larm”

– Vi har inte prioriterat ett automatlarm, eftersom det under längre tid varit planer på att ha en ny station tillsammans med Hörby.

Avsaknaden av larm försenade släckningsarbetet. – Hade det funnits så hade vi kunnat vara på plats tidigare, säger Per Björkman, räddningschef på Räddningstjänsten Skånemitt. Foto: Ebba Torstensson

Det var vid 03-tiden natten till torsdagen som brandstationen i Hörby fattade eld. Endast kontoret gick att rädda, och ett större område utrymdes under några timmar, eftersom det fanns gasflaskor i lokalerna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.