Ifö Ceramics fabrik i Bromölla Foto: SVT

Nedläggningshot på Ifö Ceramics i Bromölla – 73 personer berörs

Uppdaterad
Publicerad

Ifö Ceramics fabrik i Bromölla är nedläggningshotad. De 73 anställda har informerats om att förhandlingar ska inledas med berörda fackförbund. Fabriken har en historik med väldigt dåligt resultat under många års tid.

Under torsdagen hölls ett personalmöte på Ifö Ceramics i Bromölla, rapporterade Kristianstadsbladet på tordsagen. De anställda fick då veta att ägaren avser att stänga fabriken i Bromölla.

Håkan Johannisson, platschef på Ifö Ceramics, säger till tidningen att marknaden för porslinsisolatorer i de större dimensionerna som de tillverkar i Bromölla viker, samtidigt som det finns för mycket överproduktion globalt. De har ett högt kostnadsläge och kan inte konkurrera med andra leverantörer i lågkostnadsländer.

Erik Göthlin på Seves Austria Holding GmbH som äger fabriken förklarar att tillverkningen avslutas under första halvåret 2018 vid ett eventuellt beslut om stängning.

I Bromölla finns också Ifö Sanitär med cirka 300 anställda som tillverkar toalettstolar. De har inte samma ägare som Ifö Ceramics och berörs alltså inte av nedläggningsplanerna.

Fotnot: I en första version av artikeln användes en bild som var felaktig. SVT Nyheter ber om ursäkt för felet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.