”Jag brukar kallas en frisk fläkt som håller stämningen uppe här men det är kanske svårt idag. Jag gör vad jag kan”, säger Janne Thuresson. Foto: Adam Bergsten/SVT

Janne får lämna Ifö Ceramics i Bromölla efter 40 år

Publicerad

Under torsdagen kom beskedet att Ifö Ceramics i Bromölla kommer att läggas ned. På fredagen var det stämningen lågmäld i fabrikslokalerna.

Janne Thuresson har jobbat på Ifö Ceramics i mer än 40 år. Han är kontrollant och det är hans uppgift att se till att kvaliteten är bra på de isolatorer som lämnar fabriken för att skeppas ut i världen.

Men snart får han och de totalt 73 anställda se sig om efter ett nytt jobb. Innan sommaren kommer fabriken att vara nedlagd.

– Jag brukar kallas en frisk fläkt som håller stämningen uppe här men det är kanske svårt idag. Jag gör vad jag kan, säger Janne Thuresson.

Stora förändringar

För hundra år sedan tillverkades den första isolatorn här och sedan dess har mycket hänt. Ifö Ceramics bröts loss från Ifö-verken och blev så småningom ett eget företag, frikopplat från bland annat den kända tillverkaren av toaletter. Leran till isolatorerna skeppades in från England istället för Ivön och idag tillverkar man upp till tio meter höga isolatorer.

För hundra år sedan tillverkades den första isolatorn på Ifö Ceramics i Bromölla. Foto: Adam Bergsten/SVT

Men på senare tid har företaget gått med förlust, 30 miljoner de senaste tre åren. Nya tillverkare med nya material kom in på marknaden och konkurrensen från Kina och Polen blev tillslut för mycket.

Uppgiven stämning

– Vi har haft det väldigt tufft. Marknaden har svikit oss och vi har kämpat på. Vi har ökat priser, vi har gjort förbättringar inom produktionen, men konkurrensen springer ifrån oss, säger platschefen Håkan Johannisson.

Håkan Johannisson, platschef Foto: Adam Bergsten/SVT

Nu väntar förhandlingar med facket innan nedläggningen kan klubbas.

– Man känner sig väl lite tom och uppgiven. Men man får samla ihop sig och ta tag i saker och ting så finns det nog ett liv efter detta också, säger Janne Thuresson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.