Foto: Martha Irvine / AP

Neonatal i Malmö stängd efter smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Bakterien Serratia marcescens har upptäckts på neonatalavdelningen på SUS i Malmö. Smittan upptäcktes i början av juli vid enhetens veckovisa screeningodlingar.

Tio barn har burit på smittan men ingen har blivit sjuk av bakterien.

För närvarande är tre barn med Serratia kvar på avdelningen. De övriga smittade barnen har skickats hem eller skrivits ut till sitt hemsjukhus.

Bakterien kan framför allt orsaka blodförgiftning, urinvägsinfektion, luftvägsinfektion och ögoninfektion.

Upptäckten av smittan är ett resultat av SUS patientsäkerhetsarbete som pågår sedan 2010 och som innebär att alla barn testas en gång i veckan.

– Vi på SUS är mycket medvetna om denna smittorisk och arbetar förebyggande bland annat med screeningodlingar varje vecka för att fånga upp bakterierna. Personalen är mycket noga med hygienen, både sin egen handhygien och hygienrutiner kring barnet. När det nu har blivit en spridning, testar vi barnen två gånger i veckan, säger Elisabeth Olhager, verksamhetschef för barnkirurgi och neonatalvård på SUS.

Alla rum smittstädas

Direkt efter upptäckten av smittan har rummen smittstädats, de drabbade barnen har isoleringsvårdats tillsammans med sina föräldrar och vård- och rengöringsrutiner har setts över. Föräldrar och personal har informerats.

Neonatal i Malmö har tidigare varit förskonade från smittspridning i den här storleken. Här vårdas inte de minsta eller sjukaste barnen, de får vård på Neonatal intensivvårdavdelningen på SUS i Lund.

Neonatalavdelningen i Malmö är nu stängd tills dess att alla rum är smittstädade. Vid brist på platser sker en samordning med kvinnosjukvården och neonatalavdelningarna i Lund och södra sjukvårdsregionen.

Med anledning av det inträffade kommer en utredning att göras avseende anmälan enligt Lex Maria.

Serratia

Serratia är en bakterie som är släkt med E-coli-bakterier och andra tarmbakterier. Den är en miljöbakterie som finns i stort sett överallt i vår omgivning, normalt i jord och fuktiga miljöer.

Serratia kan framför allt orsaka blodförgiftning, urinvägsinfektion, luftvägsinfektion och ögoninfektion.

Bakterien orsakar främst infektioner hos individer med nedsatt immunförsvar. Små för tidigt födda barn har ett omoget immunförsvar och löper därför en högre risk att drabbas av en serratiainfektion.

Källa: Region Skåne och Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.