Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vikingstrand får bottenbetyg i mätning av badvatten Visa alla (2)
Visa alla (2)

Vikingstrand får bottenbetyg i mätning av badvatten

Publicerad

Åtta stora badplatser i Helsingborg har bra kvalitet på badvattnet. Men så är inte fallet på Vikingstrand. Nyheten fick Susan Dencker att avstå ifrån att doppa sig just där.

Tidigare i veckan släppte Havs- och vattenmyndigheten årets bedömning av EU-bad i Sverige. I Helsingborg fick åtta av nio badplatser godkänt.

Det fick däremot inte Vikingstrand – det bad som Helsingborgs stad marknadsför som det bästa för personer med funktionsnedsättning.

Här klassas badvattnet nu som dåligt. Vattnet på Vikingstrand har testats vid 56 tillfällen under fyra år – vid sju av dessa har vattnet varit otjänligt.

Därmed avråds allmänheten från att bada där – hela sommaren. Även tidigare år har badvattnet dömts ut på badplatsen.

– Det är såklart jättetråkigt, säger Elisabet Lindberg, strandansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs stad.

Inte badförbud

Men hon påpekar också att det inte råder badförbud på Vikingstrand.

– Den här bedömningen grundar sig ju på gamla siffror och indikerar att det här är en strand som tenderar att ha fler sämre prover än andra. Men våra egna mätningar kan visa på utmärkt vattenkvalitet under sommaren, så vi uppmuntrar folk att hålla koll på vår badvattenprognos som på finns kommunens hemsida, säger Elisabeth Lindberg.

Vikingstrand marknadsförs som handikappanpassat med specialanpassade omklädningsrum, toaletter och ramp. Men badvattnet är inte tillräckligt bra, enligt Havs- och vattenmyndighetens bedömning. Foto: Johan Dernelius

.

Fyra nivåer på vattnet

I Sverige ska de badplatser som har mer än 200 badande per dag under badsäsongen registreras som EU-bad. Badvattnet på dessa badplatser kontrolleras efter vissa regler och klassas utifrån fyra nivåer: utmärkt, bra, tillfredsställande eller dåligt.

Om badvattnet är dåligt ska det finnas en skylt som avråder från bad.

Domsten – utmärkt kvalitet

Fria bad – tillfredsställande kvalitet

Hittarp – bra kvalitet

Järnvägsmännens brygga – Utmärkt kvalitet

Laröbaden – utmärkt kvalitet

Rydebäck – utmärkt kvalitet

Råå vallar – tillfredsställande kvalitet

Vikingstrand – dålig kvalitet

Örby ängar – utmärkt kvalitet

Källa: www.havochvatten.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer