Noria Manouchi (M), t.v på Moderaternas partistämma 2013, poserar i ett av sina Facebook-inlägg tillsammans med sin vän Torbjörn Tegnhammar (M). Foto: Susanne Lundbäck / TT (Arkiv), Facebook

Noria Manouchi (M) anklagas för jäv – utredde sin vän för sexuellt ofredande

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Noria Manouchi (M) anklagas för att under lång tid ha känt till anklagelser mot sin nära vän och partikollega Torbjörn Tegnhammar (M).

Kritik riktas mot att Noria Manouchi var med och utredde anklagelserna mot Tegnhammar efter att en kvinna i somras anmälde honom för sexuellt ofredande.

Noria Manouchi och Torbjörn Tegnhammar känner varandra sedan MUF-tiden och umgås även privat.

”Hade på riksmötets högtidliga öppnande med mig min vän Torbjörn Tegnhammar, som även är oppositionsråd för M i Malmö”, skriver hon till ett bild på sig själv och Tegnhammar som han lade ut på Facebook i september 2019.

Manouchi och Tegnhammar har också skrivit debattartiklar tillsammans, till exempel om kvinnors rättigheter.

Utredde sin nära vän

När en ung kvinna i augusti polisanmälde Torbjörn Tegnhammar för att sexuellt ofredat henne på moderaternas kansli, var det Noria Manouchi tillsammans med moderaternas ordförande Peter Ollén som skötte den interna utredningen av anklagelserna.

– Det första dygnet intervjuade vi kvinnan och Torbjörn, bekräftar Peter Ollén.

Kvinnan berättade hur Tegnhammar vid tre tillfällen kramat om henne och kysst henne, trots kvinnans protester. Tegnhammar uppgav i intervjun att det var tvärtom, att han utsatts av kvinnan.

När moderaterna efter flera dagars tystnad mot media skickade ut ett pressmeddelande uppgavs att Torbjörn Tegnhammar skulle ta en timeout efter ”en incident”.

”Utredningen visar att ord står mot ord och att de båda inblandade har olika uppfattning om vad det är som har hänt,” stod det i pressmeddelandet.

Anklagelse om jäv

Kvinnan som anmälde Tegnhammar är mycket kritisk till hur moderaterna skötte utredningen, inte minst eftersom hans vän Noria Manouchi var med och ledde utredningen.

Kvinnan har fått hjälp av facket i det som blivit ett personalärende.

– Facket har flera gånger begärt ut utredningen, men inte fått den, säger kvinnan.

Ställer inte upp på intervju

När SVT ringer Noria Manouchi säger hon att hon just ska gå på ett flygplan till Malmö. Trots att hon går med på att prata när hon landat, svarar hon senare inte på telefon. Manouchi skickar sedan sms om att hon vill svara på på frågor skriftligt.

Noria Manouchi uppger att hon blev tillfrågad om att delta i utredningen i rollen som vice ordförande för moderaterna i Malmö.

Varför anförde du inte jäv?

”Jag följde de processer och den praxis som finns. Jag vill också understryka att det är rättsväsendets roll att utreda om ett brott begåtts”, svarar hon och betonar att hon har en vänskapsrelation med alla moderater i Malmö.

Tegnhammar avgick ändå

Polisen lade ned förundersökningen om sexuellt ofredande med motiveringen att ord stod mot ord. Torbjörn Tegnhammar skrev i sociala medier att han inte gjort något brottsligt men att han ”betett sig opassande” och att ”det kommer inte hända igen”.

När det visade sig att fler kvinnor steg fram och vittnade om hur de utsatts för liknande beteende från Torbjörn Tegnhammar valde oppositionsrådet att avgå.

SVT har varit i kontakt med flera kvinnor inom Malmömoderaterna som säger att Noria Manouchi känt till misstankar om att Torbjörn Tegnhammar även tidigare betett sig olämpligt mot kvinnor.

”Den beskrivningen känner jag inte igen mig i”, svarar Noria Manouchi på sms.

Moderaternas ordförande Peter Ollén vill inte intervjuas om utredningen, men skriver i ett sms att ”vi hanterat detta på ett korrekt och professionellt sätt”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer