Karin Persson är väderobservatör i Falsterbo. Foto: Otto Johansson/Ida Roos

Meteorologisk vår i stora delar av Skåne

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har skåningarna kunnat njuta av solen och den tilltagande värmen. Och nu är det officiellt, i stora delar av Skåne är det meteorologisk vår.

På väderstationen i Falsterbo har de sedan en vecka tillbaka sett hur våren kommit med stormsteg.

– Det har inte varit under noll grader en enda minut sedan den 16 februari. Våren är kommen. Det är ganska normalt, men när jag började arbeta här för drygt 30 år sedan började inte våren förrän början av mars, säger Karin Persson, väderobservatör i Falsterbo.

Meteorologisk vår i delar av Skåne

Under tisdagskvällen kunde SMHI:s årstidskarta visa på att det är meteorologisk vår i stora delar av Skåne, med undantag för norra och nordöstra Skåne där det än så länge bara är vårtemperaturer.

En vecka med plusgrader

Även om det just är temperaturen som bestämmer huruvida det är meteorologisk vår, en vecka med dygn där temperaturen är mellan 0 och 10 plusgrader, finns fler vårtecken att se i Falsterbo.

– Man hör hur det låter, fåglar sjunger. Stararna har kommit tillbaka och inspekterar sin holk, sen hör man talgoxarna. Sedan spirar det, det kommer snödroppar och påskliljorna har kommit långt. Och hönsen lägger ägg, säger Karin Persson.

Meteorologisk vår

Våren är rent traditionellt tidsperioden mellan mars och maj. Men eftersom årstiderna skiljer sig runt om på jorden och kan vara annorlunda från år till år, har man på olika geografiska platser egna definitioner på årstiderna, för att ha en klimatologisk standard.

Den meteorologiska definitionen av vår i Norden är när dygnstemperaturen är över 0 grader, stigande och fortfarande under 10 plusgrader. Det vill säga att ett dygn med dygnstemperaturen över 0 grader och under 10 plusgrader räknas som ett vårdygn.

När vårdygn inträffar en vecka i rad klassar SMHI den veckan som veckan våren gjorde sitt intåg.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.