Ett 190 meter långt huggormsstaket har byggts i Smykehuk för att skilja ormar och människor åt. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Stålmur skiljer ormar från turister i Smygehuk

Uppdaterad
Publicerad

Nu är högsäsongen för både huggormar och turister igång i Smygehuk. Men till skillnad från föregående år ska nu ett 190 meter långt huggormsstaket skilja grupperna åt.

Det har gått ett halvår sedan Trelleborgs kommun byggde en 190 meter lång barriär för att skilja den sällsynta populationen av huggormar från de glassätande turisterna i Smygehuks hamn.

På frågan hur det har gått svarar kommunen att det är lite för tidigt att utvärdera men att de fått positiva signaler.

– Jag har pratat med en del av dem som bedriver verksamhet här i hamnområdet och de säger att i år har de inte sett några huggormar och har inte haft huggormar i sina lokaler, vilket de hade förra året, säger Mirja Ullvig som är kommunekolog på Trelleborgs kommun.

Delade meningar

Inne i hamnen får hon medhåll från några näringsidkare, medan andra menar att de sett lika många i år som förra året.

En större utvärdering av projektet kommer att ske nästa år. Thomas Madsen, som forskat om huggormspopulationen under lång tid, har påbörjat arbetet med att samla ihop och flytta ormar från öster till väster om det nya staketet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer