Strax före klockan 12 var Halifaxmotorn bärgad. Foto: Per Lärka

Bombplanets motor är uppe – bärgningen igång

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan hittades ett kanadensiskt Halifax-bombplan utanför den skånska kusten. I dag börjar bärgningen av vrakdelarna.

Två av de tre motorerna ska bärgas under tisdagen. De ligger täckta av sand vilket är bra för att de kan vara välbevarade.

Dykare går ner och sätter band runt en motor och den lyfts upp på båten. Alla tre ligger på 15 meters djup.

Offensiv mot Hamburg

Det var under en allierad offensiv mot tyska Hamburg som det kanadensiska bombflygplanet, av typen Halifax HR 871, störtade i havet tio kilometer utanför Falsterbokanalen natten mot den 3 augusti för 73 år sedan.

Blixten hade slagit ner i en propeller och piloten  valde då att att flyga mot Sverige. Vid Vombsjön hoppade resten av besättningen ut med fallskärm.

Piloten överlevde, men planet föll i glömska i havet utanför Falsterbokanalen. Tills man började dyka efter fler störtade krigsflygplan och Kanada visade intresse.

Tusentals piloter dog

– Tusentals kanadensiska piloter förlorade livet, när de flög sina Halifaxplan. Vi är mycket intresserad av att ta vara på vår historia, sa Karl Kjarsgaard, som driver ett kanadensiskt krigsmusem, till SVT Nyheter Skåne när man fortfarande försökte identifiera vraket förra året.

Efter att under sommaren ha jobbat med att frilägga vrakdelarna inleds i dag försöken att bärga två av planets motorer.

Tillsammans med delar från ytterligare två plan, som störtat på andra håll i världen, ska man återskapa ett komplett plan. Förutom motorerna är vingar och bakdel intressanta objekt på planet i Falsterbo.

Planen är att endast bärga de tre motorerna under augusti. Senare under hösten ska ytterligere delar från Halifaxplanet tas upp. För detta måste man dock invänta länsstyrelsens tisllstånd, eftersom delarna ligger täckta av sand som då måste tas bort.

94-årige pilotens önskan

Piloten, som i dag är 94 år och bor i Kanada, hoppade ut efter att styrt planet mot havet.

– Det var mitt i natten. Piloten landade på en ko som dog, säger projektledaren Jan Christensen.

Den gamle piloten har bett dykarna leta efter den sittkudde han använde för att nå pedalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.