Nu får Jeanette Larsson ta emot priset

Uppdaterad
Publicerad

Jeanette Larsson, polisinspektör i Malmö, som har fått nationella transföreningen FPESs pris som årets hjältinna kan nu åka och hämta sitt pris på Stockholms Pridefestival idag.

Som Sydnytt berättade i fredags hindrade polisledningen i Skåne henne från att åka till Stockholm och ta emot priset i tjänsten, trots att hon fått priset i sitt arbete som polis. Polisledningen ansåg att Jeanette Larsson fått priset som privatperson.

Något som transföreningen FPES inte höll med om. De uppgav för Sydnytt att hon fått priset i sin roll som polis, för att hon visat civilkurage, integritet och stått upp för de mänskliga rättigheterna.

Men nu har alltså polisledningen ändrat sig. Enligt Jeanette Larsson blev hon kontaktad av personaldirektör Solweig Westerlund i helgen, som ändrat sitt beslut.

Jeanette Larsson som idag är på plats i Stockholm för att motta priset säger till Sydnytt att hon är mycket glad.

Det var Jeanette Larsson som tidigare i år avslöjade att det användes rasistiska namn i polisens utbildningsmaterial och att länskriminalen i Skåne skämtade om en transsexuells självmord. I sitt arbete som polis engagerar hon sig i mångfalds och värdegrundsfrågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.