Omkring 1300 patienter genomgår varje år i Skåne en operation som drastiskt förminskar magsäcken, endast en liten ficka blir kvar. Därmed kan patienten bara kan äta små mängder mat och går ofta snabbt ner i vikt. Hitills har regionen operererat patienter med ett body mass index, ett BMI, på 35 och över. Men på fredag väntas hälso och sjukvårdsnämnden besluta att höja taket till ett BMI på 40. Det leder till 300 färre operationer per år vilket ger regionen 16 miljoner att istället satsa på överviktsmottagningar.
-Där ska det finnas team med dietister, sjuksköterskor, läkare och beteendvetare, berättar Sven Oredsson, medicinsk expert i regionen.
Blandade känslor
Planen är att öppna mottagningar i Malmö, Helsingborg och Kristianstad. Men beskedet möts med blandade känslor av Stefan Wallerek, föreningen fetma och övervikt i Skåne.
– De överviktsmottagningar som funnits hitills har inte gjort så mycket nytta, anser han. Man måste sätta in stödet tidigare, redan i skolan, till föräldrarna.
Tanken är dock att utöka samarbetet mellan barnhälsovården och överviktsmottagningar, säger Sven Oredsson.
Sven Wallerek varnar också för att det höjda BMI-taket kan få oönskade effekter.
-Vad sänder det för signaler till dem som har ett BMI på 36, 37. 38? De kommer att äta upp sig för att nå ”taket” på ett BMI på 40.
Generösa i Skåne
Sven Oredsson påpekar att de flesta landsting redan har infört ett tak på BMI 40 för operationer.
– I Skåne har vi varit generösa jämfört med de flesta andra. Men studier visar att operationerna har störst betydelse för människor som är mycket kraftigt överviktiga.