Foto: Roger Wikström/TT

Nu får skånska flaggan användas officiellt

Uppdaterad
Publicerad

De som kämpat för att den skånska rödgula korsflaggan ska få hissas utanför bland annat Rådhus Skåne i Kristianstad vid officiella sammanhang, fick i dag tillfälle att jubla.

Regionfullmäktige i Region Skåne beslutade under tisdagen att den röd-gula skånska korsflaggan ska användas i officiella sammanhang.

– Vi är naturligtvis glada för beslutet, även om det inte var nödvändigt. Det finns ett gällande beslut från 1999, som lyder exakt likadant, säger regionpolitikern Carl Johan Sonesson (M) i ett pressmeddelande.

I beslutet rekommenderas de skånska kommunerna också att använda flaggan.

Huruvida den skånska flaggan ska få användas i officiella sammanhang har varit ett hett debattämne under året. Flera av regionens politiker i såväl styre som opposition har argumenterat för att flaggan ska få officiell status.

Biträdande statsheraldikern Carl Michael Raab på Riksarkivet var tidigare i år kritisk till att ge flaggan officiell status.

– Det är ett politiskt initiativ och det kan bli problematiskt att ge den en sådan status då det skulle kunna öppna upp för andra privata flaggor, exempelvis om det blir ett annat politiskt styre, sade han i september till SVT Nyheter Skåne.

Vänsterpartiet kritiska

Vänsterpartiet var missnöjda med att förslaget om att göra den skånska flaggan officiell röstades igenom. Partiet har tidigare motsatt sig föslaget bland annat med argumentet att regionens politiker istället borde lägga kraften på att få rätsida på sjukvårdens ekonomi.

– Att detta ärende återkommer nu går inte att se som något annat än ytterligare ett exempel på hur allt mer av den svenska politiken går ut på att förhålla sig till förslag från den yttersta och den bruna högern, säger Sara Svensson, gruppledare för Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.