FN-ambassadörerna från USA och Ryssland, Nikki Haley och Vassilij Nebenzia. Foto: SVT/Richard Lööf

Säkerhetsrådet på plats i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström hälsade alla välkomna till ESS

Svenska säkerhetspoliser och motorcykelpoliser åkte över bron för att möta säkerhetsrådet på landningsbanan på Köpenhamns flygplats, Kastrup, så att de kunde kliva direkt in i bilarna.

Ut ur Danmark körde sedan danska mc-poliser först i kortegen, men ungefär mitt på Öresundsbron vid landsgränsen körde de svenska upp i täten.

Åkte vidare till Lund

Tre svarta minibussar tar medlemmarna direkt till Lund för att checka in på Grand hotel. Bara den amerikanska FN-representanten Nikki Haley åker i egen bil.

Enligt trafikpolisen kommer det inte att bli några större störningar i trafiken på grund av kortegen.

Efter det snabba stoppet på hotellet i Lund åkte följet vidare till ESS forskningsanläggning norr om Lund.

Utrikesminister Margot Wallström hälsade alla välkomna till ESS, alla utom FN:s generalsekreterare António Guteress som kommer till Skåne först imorgon.

Säkerhetsrådet med bland andra FN-ambassadörerna från USA och Ryssland, Nikki Haley och Vassilij Nebenzia lyssnade på ett föredrag av generaldirektören för ESS i Lund John Womersley.

Säkerhetsrådet med skyddshjälmar vid ESS i Lund.

FN-ambassadörerna kommer under lördagen att åka vidare till Dag Hammarskjölds gård Backåkra på Österlen för att hålla sitt årliga informella arbetsmöte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.