Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårtecken syns i Skåne men i strikt, vetenskaplig mening kan vårens ankomst endast fastställas i efterhand. Foto: Hans Larsson/SVT

Våren har nått Skåne – om meteorologen får bestämma

Uppdaterad
Publicerad

Den har lurat i kulisserna i en vecka, men på onsdagskvällen stod det klart att den officiellt är här. Våren i Skåne, alltså.

För oss andra kan det låta underligt, att den ”meteorologiska våren” alltid börjar i smyg. Och att den till en början inte ens får kallas vår...

I vart fall inte av meteorologerna. I strikt, vetenskaplig mening kan nämligen vårens ankomst endast fastställas i efterhand. Hävdar de.

Rekordtidigt i år

– Vi ska ha passerat 15 februari och haft sju dygn i följd där medeltemperaturen legat över noll grader. Då säger vi att våren anlände det första av dessa sju dygn, berättar SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

För Skånes del betyder det att våren i år gjort tidigast möjliga entré, redan 15 februari. Även om det alltså är först ikväll det går att slå fast!

Se klippet där SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt förklarar turerna kring Skånevårens ankomst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.