– Visst finns chansen att stöta på dinosauriedelar i högarna men den är i ärlighetens namn väldigt liten. Men alla kommer utan tvekan att hitta något de gillar i detta oerhört rika fossilmaterial, berättar Filip Lindgren, amatörpaleontolog och guide på Åsens Fältstation, strax norr om Bromölla.
Det kan låta som skryt, men Filip Lindgren gör sin andra sommar med små, förhandsbokade grupper på fältstationen och erbjuder numera fyndgaranti. Ett tämligen riskfritt åtagande eftersom varje liter sand i lertaget innehåller i snitt minst ett fossil – och troligen fler.
”Oerhört intensiv miljö”
Platsen invid Ivösjön var en gång täckt av saltvatten i det sk krithavet som för 80 miljoner år sedan bredde ut sig här – en tummelplats för allehanda marint liv som frodades i den subtropiska värmen.
– En oerhört intensiv miljö – med havssköldpaddor, bläckfiskar, korallrev och inte minst stora marina reptiler, berättar Lindgren.
Här upptäcktes till exempel de första lämningarna av den havslevande dinosaurie som fått sitt namn efter Skåne, Scanisaurus – en finlemmad svanhalsödla som numera vakar över centrala Bromölla i konstnären Gunnar Nylunds berömda keramikfonttän på Ifö-torget.
Tålamod behövs
Av säkerhetsskäl släpps inga besökare ner i själva lertaget men i en skogsdunge intill handleder Filip Lindgren besökarna i den ädla konsten att sikta fram fossil ur sanden.
– Det är fruktansvärt roligt men man måste ha lite tålamod. Jag brukar säga att det är som att fiska, det är inte napp på varje kast, säger han.
På lördag 25 april öppnar Åsens Fältstation för säsongen. Under invigningen erbjuds visserligen ingen siktning av fossil, men väl underhållning, tilltugg och ett föredrag av Filip Lindgren. Under sommarsäsongen leder han sedan ett 30-tal expeditioner till platsen. Bokning sker via Bromölla kommuns hemsida.