Foto: Hasse Holmberg / TT

Nu kan barnlösa få behandling på båda sidor sundet

Uppdaterad
Publicerad

Nu spelar det inte längre någon roll var du bor. Både svenska och danska patienter med vissa typer av ofrivillig barnlöshet kan nu få specialiserad behandling både i Malmö och Köpenhamn.

Region Skåne och Region Hovedstaden har undertecknat ett avtal om att svenskar och danskar som drabbats av vissa typer av ofrivillig barnlöshet, nu erbjuds den främsta behandlingen oberoende av om patienterna bor i Skåne eller den danska huvudstadsregionen.

Det betyder att skåningar nu får tillgång till specialiserade behandlingar vid Rigshospitalet i Köpenhamn, behandlingar som inte kan erbjudas i Sverige. På samma sätt erbjuds danska patienter behandling i Skåne.

– Fertilitetsbehandling är det första medicinska området där gränsregional patientmobilitet i Öresundsregionen införts. Tillsammans har vi möjlighet att komplettera varandra, säger Anna-Lena Hogerud, regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne, i ett pressmeddelande på måndagen.

Nedfrysning och spermaanalys

Ett exempel på hur länderna kan utöka varandras kompetens, är att Danmark bland annat har en ledande position inom den komplicerade processen med nedfrysning, bevarande och återinförande av äggstockar. På motsvarande sätt finns expertis kopplad till Skånes Universitetssjukhus i Malmö. Där handlar det till exempel om specialisering inom sperma- och vävnadsanalyser.

– Med behandling över nationsgränsen får vi ett ännu tätare forskningssamarbete. Exempelvis kan vi gemensamt öka kunskapsnivån, få tillgång till olika infallsvinklar, förbättra behandlingsmetoderna, utöka patientpopulationen och ytterligare stärka vår specialisering inom fertilitetsområdet, säger Aleksander Giwercman, professor och överläkare vid Reproduktionsmedicinskt Centrum, Skånes Universitetssjukhus Malmö.

Avtalet är en del i det EU-finansierade projektet ReproUnion och träder i kraft med omedelbar verkan. Utöver Skånes Universitetssjukhus i Malmö ingår även Rigshospitalet, Herlev Hospital, Hvidovre Hospital samt Bispebjerg Hospital.

ReproUnion

ReproUnion är ett EU-finansierat projekt som drivs av ett nätverk bestående av 13 kliniska forskningsenheter i Region Skåne, Region Hovedstaden, Region Sjælland, Lunds universitet, och Köpenhamns universitet.

Nätverket omfattar även dansk-svenska Medicon Valley Alliance (MVA) och Ferring Pharmaceuticals. ReproUnion är därmed ett offentligprivat samarbete och pågår fram till december 2018.

EU bidrar till projektet med 73,3 miljoner svenska kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.