Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Altare, predikstol och tavlor har monterats ner. Bänkarna kommer också tas bort. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Avkristnad Malmökyrka kan bli nattklubb eller gym

Uppdaterad
Publicerad

Caroli kyrka i Malmö avkristnades 2010. Sen dess har över 30 miljoner kronor satsats på att renovera tak, fönster och fasad. Nu är frågan vad som händer med insidan.

Caroli kyrka byggdes 1880 och användes som kyrka i 130 år. Nu är den avkristnad och ägs av fastighetsbolaget Corem som ska göra en förstudie för att se hur byggnaden kan användas i framtiden.

– Det finns ett stort intresse för byggnaden. Det finns de som vill att det ska vara restaurang, gym, nattklubb eller kontor. Det finns många idéer och nu håller vi på att se vad vi faktiskt kan göra, säger Peter Jansson, affärsenhetschef på fastighetsbolaget Corem.

Inspiration från New York och London

Det handlar om cirka 1 000 kvadratmeter golvyta och förhoppningen är att här ska vara olika verksamheter från tidig morgon till sen kväll. Inspirationen kommer från kyrkor i Dublin, New York och London som kommit till ny användning.

– Vi ser framför oss att det är flera aktörer som är igång här inne samtidigt. Vi är framme i slutet av 2023 innan en verksamhet faktiskt kan öppna, säger Peter Jansson.

Miljoner har lagts på att renovera den avkristnade krykobyggnaden. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.